Klik Klik Sini Dear...!!

Sunday, January 31, 2010

Tip Utk Menjaga Metabolisme Badan...
Badan cepat lenguh..penat..sakit-sakit sejak kebelakangan ini?

Ini adalah kerana bila usia meningkat...kita mengalami penurunan metabolisme yang drastik...

Untuk menyegarkan semula tubuh badan...cuba lakukan tips2 berikut  :


1...JAGA POLA PEMAKANAN
....Makanlah dengan teratur...pagi, tengahari dan malam.  Sarapan adalah penting...jgn cuba untuk menghindari sarapan kerana sarapan adalah perkara paling utama untuk meningkatkan metabolisme tubuh kita.


Cuba minum susu ataupun jugs buah-buahan untuk memulakan hari tersebut. 


Makan tengari jugak penting...untuk tenaga...tapi seboleh2nya...hindarilah makan segera...kerana ianya mengandungi banyak lemak dan perasa...2...PENUHI KEPERLUAN TIDURPaling kurang...kita memerlukan tidur 6 jam sehari.  Jika tidak dpt dipenuhi cuba beristirehat pada siang hari sebentar.


Tidak cukup tidur membuatkan kita cepat marah letih dan kurang tumpuan.


3...CUBA TANGANI STRESS...Stress boleh menjadi salah satu sebab mengapa metabolisme badan kita menjadi lemah dan rendah.
Stress jugak membuatkan penyakit senang menghidapi tubuh kita...dan melambatkan proses penyembuhan.


Cuba luangkan masa bersama sahabat dan berbincang ttg tekanan yang sedang dihadapi dan cuba berehat di tempat kegemaran anda.4...RAJIN BERSENAM...Senaman yang teratur membuatkan tubuh badan kita menjadi segar.  Lakukan senaman ringan seperti jogging..berbasikal bersama rakan...suami atau isteri.


Lakukan senaman dengan perasaan ceria dan gembira...kerana kalau melakukannya secara terpaksa ianya tidak akan mendatangkan hasil.5...BANYAKAN MINUM AIR....Tip ini memang selalu kita dengar...Minum air kosong sekurang2nya 8 gelas sehari.  Ianya mengatur suhu badan, aliran darah dan menyebarkan gizi di seluruh badan.


Jadi tidak akan rugi membiasakan diri meminum air kosong setiap hari seperti yang disarankan...
p/s....Sumber tulisan dipetik dari Majalah MIDI...

...

1 comment:

Anonymous said...

[url=http://cpcheat.org/]Club Penguin[/url] gives you a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-money-maker/]Club Penguin Money Maker[/url] that allows you to gain a lot of coins in Club Penguin.
[url=http://cpcheat.org/]Club Penguin Codes[/url] also gives you [url=http://cpcheat.org/club-penguin-trackers/]Club Penguin Trackers[/url] such as a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-aunt-arctic-tracker/]Club Penguin Aunt Arctic Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-cadence-tracker/]Club Penguin Cadence Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-gary-tracker/]Club Penguin Gary Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-band-tracker/]Club Penguin Band Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-rockhopper-tracker/]Club Penguin Rockhopper Tracker[/url], and a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-sensei-tracker/]Club Penguin Sensei Tracker[/url].
Finally,[url=http://cpcheat.org/]Club Penguin Codes[/url] gives you [url=http://cpcheat.org/club-penguin-bots/]Club Penguin Bots[/url] and [url=http://cpcheat.org/]Club Penguin Mission Cheats[/url] and [url=http://cpcheat.org/]Club Penguin Coin Cheats[/url]

Anda juga mungkin meminati :

Related Posts with Thumbnails