Klik Klik Sini Dear...!!

Monday, January 18, 2010

Melembutkan Ayam Kampung...



Ramai orang suka makan ayam kampung.

Ayam kampung memang sedap sebab dagingnya kenyal..tak lembik macam ayam bandar.

Satu masalahnya bila memasak ayam kampung ialah dagingnya begitu sukar untuk lembut atau empuk

Untuk membuatnya cepat empuk mudah aje.

Semasa menggulai ayam tersebut atau semasa memasaknya...biarkan ayam tu empuk dahulu sebelum memasukkan santan...asam...garam...atau aper juga perasa.  Didihkan biar empuk...dan sementara itu untuk mempercepatkan proses itu..masukkan sebatang sudu besi ke dalam periuk gulai ayam itu...atau...masukkan sedikit cuka ke dalam gulai itu.

Biarkan selama 10-15 minit...insyaallah daging ayam itu akan empuk...

Selamat Mencuba...
...

3 comments:

Lee said...

Hi Anie, you are right. Nothing beats an ayam kampong.
I still remember old days my Malay friends invited me home for dinner and had ayam kampong dinner...it was finger lickin' delicious.
Tastes different too, must be what they eat.

My mother used to rear half a dozen Rhode Island chickens for their eggs, but bila makan ayam, nothing but ayam kampong.
Itu best.
You have a nice day, Lee.

aNIe said...

Uncle Lee...memang ayam kampung sedap...kalau dpt masak lemak cili padi or...sambal ayam...its finger lickin...my father still rear ayam kampung at home...lots of them...waiting for Hari Raya to be slaughtered...hehehe

mamawana said...

Nak ayam kampunggg...... sodappp

Anda juga mungkin meminati :

Related Posts with Thumbnails