Klik Klik Sini Dear...!!

Wednesday, February 24, 2010

Awet Muda...



Ada orang suka mengamalkan memakan ulam-ulaman.

Antara ulam yang boleh membuatkan kita awet muda ialah halia muda.

Amalkan memakan nasi dengan halia muda sebagai ulam.  Halia muda itu hendaklah dimakan mentah. 

Halia muda ini selain boleh membuat seseorang itu awet muda...ianya juga melancarkan perjalanan darah.


Untuk lebih sedap  :

Hiris halia muda ....bawang besar...dan rendam di dalam air yang dimasukkan sedikit garam.  Perahkan sedikit limau kasturi ke dalam air tersebut.  Kemudian hiriskan juga kulit limau kasturi tersebut dan masukkan dalam bekas berisi halia & bawang yang telah dihiris tadi.  Untuk makluman...kulit limau kasturi itu juga jika diamalkan memakannya akan menghilangkan bau badan.

Memang enak dimakan bersama nasi putih.

Selamat mengamalkannya...



...

9 comments:

**Bila Comel Jadi Comot** said...

wah xsangka khasiat nya di luar jangkaan.thaz for sharing

cik EPAL said...

boleh la buat pasni :D

Kak anie said...

BCJC...berkhasiat dah sedap...halia kan membuang angin...dan melancarkan perjalanan darah...jadi bila darah berjalan lancar...kulit semua mendapat khasiat pemakanan yang sepatutnya...

Cik epal..cubalah...hehehe

myfuzzyworld said...

Salam Anie & semua pembaca blog petua-anie,

Saya ingin menjemput anda semua untuk participate dlm survey saya berkenaan dengan Blog Quality Evaluation. Anda juga berpeluang utk memenangi 4GB Kingston Data Traveler atau 250GB Maxtor External Hard Disk.

Sila layari:
http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

atau boleh terus ke:
http://www.surveygizmo.com/s/187637/blog-evaluation

TQVM
-zu-

>> ada x ulam lain selain halia?? hehe

Amira Putri said...

Wahh, bergunenye! nk try lah nanti, bler fikir balik ade betol gak. Halia kan bagus utk buang angin. Dlu opah slalu minum halia, bru la dpt relate kan sebabnye tu.. Thx for sharing, sharing is caring!

anameera said...

Wah..tak tahu la plak halia ni begitu istimewa khasiatnya.. dulu ingat boleh buang angin dalam badan jer. saya sekarang ni amalkan minum Jus manggis Vemma sebelum sarapan pagi. Alhamdulillah masalah perut meragam takde lagi..sepanjang hari selesa jer..buat kerja pun happy dan confident ..takde gangguan..tapi cergas sepanjang hari..JOM layari blog saya kalau nak tahu keistimewaan Jus Vemma ni..tengok jangan tak tengok..tauu..

drilyas said...

Semua herba ada khasiat tersendiri untuk menjaga kesihatan dan rawatan. Nenek moyang kita memang melakukan hal ini tetapi kita dah lupa. Saya merupakan pewaris petua penjagaan kesihatan itu yang saya namakan Jurus Strum Formula. Melalui kaedah ini, jika anda gemuk, boleh menjadi kurang gemak. Jika anda sakit-sakit atau berpenyakit, ia akan menghilangkannya. Jika anda cepat berasa letih, ia menjadikan anda cergas dan sihat tubuh badan. Baca blog saya: drilyasharunmalaysia.blogspot.com atau email: drilyasmy@yahoo.co.uk

Anonymous said...

kapan negeri ini kembali ke menu herbal untuk solusi kesehatan

kisah islam

Anonymous said...

Karir Gue

menteri kesehatan yg baru moga baca ini

Anda juga mungkin meminati :

Related Posts with Thumbnails