Klik Klik Sini Dear...!!

Wednesday, November 23, 2011

Fakta Tentang Buah Buahan...

Kenapa sukar untuk makan buah-buahan...?

Aku adalah antara mereka yang jarang makan buah buahan.

Kadang2 buah2 yang di dalam peti sejuk kecut begitu saja...

Tapi bila membaca artikel ini...mungkin kita akan merubah cara hidup kita dengan melebihkan buah-buahan dalam diet seharian.

Tak perlu lah makan banyak...cuku untuk 1 biji sehari sebagai permulaan...


Buah Pir (Pear) - bersaiz medium



Buah pir adalah antara buah yang menganduingi serta boleh larut yang tinggi.  Ianya baik untuk membantu mengurangkan kadar kolesterol dan kandungan gula yang berlebihan dalam darah.


Buah Delima - bersaiz medium

Buah delima kaya dengan anti radang yang dapat membantu salur darah.  Ia juga membantu merangsang pengeluaran kolagen oleh kulit.


Buah Epal - sebiji bersaiz medium


Sebiji buah epal mengandungi bahan antioksidan pada kulit buah tersebut.  Ia membantu melindungi sel otan dan membantu mencegah gejala Alzheimer's


Oren - sebiji bersaiz medium



Kandungan Vitamin C yang kaya dalam sebiji oren dapat membekalkan 100% keperluan vitamin C yang diperlukan sebagai pemangin imunisasi tubuh.


Kranberi (secawan kecil)


Buah kranberi mengandungi nutrisi hebat iaitu polyphenols yang dipercayai  antioksidan yang paling tinggi dan baik untuk kesihatan jantung berbanding buah dan sayuran yang lain.


Limau Gedang - Grapefruit (sepotong besar)



Memula tak tau apa tu limau gedang tapi bila google rupanya buah grapefruit.  Buah ini mengandungi nutrisi hebat iaitu lycopene.  Anda mempun memperolehi 4mg agen penentang kanser bagi setiap sebiji buah ini.  Ianya sama banyak dengan nutrisi yang terkandung di dalam tomato.. 

Banyak lagi khasiat limau gedang ni... sila baca di sini  untuk maklumat lebih lanjut.





..

5 comments:

Rumah Kuning said...

salam kenal. wah...rasa tak sabar nak gi cari buah.

Outbound Malang said...

mampir sob..nice post..teruslah berkarya dan sukses selalu..jangan lupa kunjungan balik ya..:)

* OZIE * said...

cantik gambar...nampak berselera..hee...kalaulah boleh share post ni...

cik reen said...

salam?saya nur hairen..seorang remaja baru nak naik...nk taw lah cmne nk lebatkan rambot/follow blik blog sy ye?tq...

aNIe said...

Terima kasih kerana meninggalkan komen... insyaallah saya akan berkunjung ke blog anda di lain kali...

Buat cik reen... kalau ingin lebatkan rambut...sila ambil pucuk bunga raya... di ramas dlm air dan buat cuci rambut...

Anda juga mungkin meminati :

Related Posts with Thumbnails